JoniHeikkila

Avoin kirje Juha Sipilälle

Arvoisa herra pääministeri

 

Elämme jännittäviä aikoja. Uusi hallitus, uudet hankkeet.

Uskoisitteko korvianne jos kuulisitte että moneen hallituksen suunnittelemaan kärkihankkeeseen löytyisi ainakin jonkin suuruinen apu yhdestä tekijästä? Uskomatonta, mutta totta.

Kokeilut, normien purkaminen, biotalous, puhtaat ratkaisut, hyvinvointi ja terveys, työllisyys ja kilpailukyky. Näin aluksi.

Alustan asiaa seuraavasti: Yhdysvaltain Coloradon osavaltio joka on väkiluvultaan Suomen kanssa samaa luokkaa ei keskustele leikkauksista. Ei ole ottamassa pois julkisilta kouluilta tai sairaaloiden palveluista vaan päinvastoin onnistunut lisäämään niitä.

Samalla tekijällä on ollut valtava positiivinen vaikutus Yhdysvaltain talouteen, arviolta 18 miljardia dollaria.

Nyt oletan Teidän kysyvän että mikä se tällainen tekijä on?

Vastaan Teille yksiselitteisesti: kannabis.

Moni varmaan lopetti lukemisen edelliseen lauseeseen. Odotan kuitenkin valtion pääministeriltä avomielisyyttä ja kykyä nähdä opittujen normien ulkopuolelle.

Kannabis, hamppu, pilvi... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta kuten arkielämässäkin, tämäkin lapsi voi joutua väärinymmärretyksi. Ja näin onkin tapahtunut.

Kansa on alkanut suhtautua suopeammin kannabikseen ja tähän on hyvä syy: kannabikseen ei ole ikinä kuollut kukaan. Toisin kuin valtion laillisesti myymiin päihteisiin.

Tämä viimeistään olisi hyvä syy laillistamiselle, ottaen huomioon että tämä kasvi on ollut maapallolla kauemmin kuin ihminen. Mistään nuorison muotihuumeesta ei siis ole kyse.

YK:n alaisena toimiva WHO on myös selvityksessään todennut kannabiksen olevan vähemmän vaarallista kuin alkoholi.

Myöskään Coloradossa laillistamisen jälkeen ei ole ilmennyt mitään pelättyä skenaariota. Päinvastoin, rikokset ovat laskussa eikä mitään psykoosiaaltoa ole esiintynyt.

Kannabiksen kieltolakia on jatkunut jo 50 vuotta. Onko kannabis hävinnyt katukuvasta?

Kannabiksen käyttöhän on yleisempää nyt kuin koskaan.

'Enemmän töitä poliisille!' olisi jonkun ensireaktio. Valitettavasti tässä kieltolain suomassa kiihkossa unohdetaan se pienin vähemmistö, yksilö.

Onko valtiolla oikeus rangaista ihmistä siitä mitä hän itselleen tekee, siitä millä hän kokee parhaaksi rentoutua työviikon jälkeen?

Vaarallisin asia mitä kannabiksen kanssa voi tapahtua on jäädä kiinni. Menetät koko sen elämän jota olet siihen asti rakentanut. Kysynkin Teiltä, herra pääministeri, onko tämä oikein?

Kuka maksaa tämän syrjäytyneen, masentuneen ihmisen loppuelämän? Valtio.

Onko valtiolla varaa tällaiseen? Ei.

Aina vaalien alla puhutaan näistä syrjäytyneistä mutta kukaan ei tuo esille asioita jotka niitä aiheuttavat. Tässä teille yksi. Puuttukaa siihen.

Entä huumausainerikollisen ehdottoman tuomion kustannukset?

Arviolta 200 € päivässä yhdeltä ihmiseltä. Vuoden saldoksi kertyy 73000 €/hlö.

Vankilaan päätyminen on erinomainen tie johtamaan vahvempien huumeiden käyttöön, kovempiin rikoksiin ja syrjäytymiseen.

Huumausainetuomion jälkeen, oli se sitten ehdoton tai ei, on saanut ikuisen merkinnän omiin tietoihinsa. Miten ihminen voi tällaisen leiman kanssa päästä hyödylliseksi osaksi yhteiskuntaamme?

Millä logiikalla kasvin kasvatuksesta voi saada kovemman tuomion kuin seksuaalirikoksesta?

Poliisi on myöntänyt että laajalle levinnyt kotikasvatus on heikentänyt järjestäytyneen rikollisuuden pääsyä Suomen markkinoille. Aikamoinen ristiriita, sillä poliisin mielipuuhaahan on kotikasvattajien jahtaaminen.

Monissa muissa maissa on alettu ymmärtämään että kieltolailla ei ole saavutettu niin suuria hyötyjä että se kompensoisi haittoja. Tästä on hyvänä esimerkkinä kannabiksen yleistynyt käyttö alaikäisten keskuudessa. Alaikäisten on helpompi saada kannabista kuin alkoholia sillä myyntiä ei pystytä valvomaan.

Mikään päihde ei kuulu alaikäiselle, se on itsestään selvä asia.

Mutta mikä valtio on puuttumaan aikuisen ihmisen tekemisiin? Varsinkin jos häiriötä ei aiheudu muille?

Kannabiksen lääketieteellisistä ominaisuuksistakin on vahvaa näyttöä. Yhdysvaltain lääkevirasto on myöntänyt kannabiksen jopa tuhoavan syöpäsoluja, eivätkä ominaisuudet todellakaan tähän lopu.

Pyydänkin tässä Suomen kansan puolesta Teiltä, Juha Sipilä, ottamaan kannabiksen laillistamisen ja sen veronalaiseksi tekemisen yhdeksi hallituksen kärkihankkeista.

 

Joni Heikkilä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tuomas Karhunen

Hieno teksti!

Kannabikseen ja aihetta Suomessa vääristelevään journalismiin liittyen, tässä avoin kirjeeni Savon Sanomien päätoimittajalle sekä toimittaja Asta Tenhuselle (Savon Sanomien blogissani):

http://blogit.savonsanomat.fi/the-metal-tribe/kann...

Savon Sanomat sulki kommentoinnin kirjoitukseni sivulla, joten herneen saa vetää nenään täällä: https://www.facebook.com/tuomaskarhunen

Vaihtoehtoisesti jo olemassaolevaan keskusteluun voi osallistua täällä:
https://www.facebook.com/tai.pan.5059/posts/167084...

-Tuomas

Toimituksen poiminnat