JoniHeikkila

Vanhoillisuus valloillaan Tukikohta ry:n vaalipaneelissa

Tukikohta ry järjesti päihdepolitiikkaan painottuvan vaalipaneelin 20.3.
Paikalle oli kerääntynyt sankoin joukoin yhdistyksen asiakkaita ja muita teemasta kiinnostuneita.

Kansanedustajaehdokkaita oli edustamani Piraattipuolueen lisäksi tullut Perussuomalaisilta, Kokoomukselta, Vihreiltä, Vasemmistoliitolta, Keskustalta ja SDP:ltä. Asiakkaat olivat voineet etukäteen toivoa keitä halusivat osallisiksi paneeliin. Olin ainoa varta vasten paikalle pyydetty ehdokas piirini puheenjohtajan, Riikka Mäkelän, lisäksi.

Hyvä läpileikkaus siitä, mikä huumausainepolitiikassa mättää

Huumausainepolitiikkaan suhtautuminen on hyvin mielenkiintoinen ilmiö; sen tuloksiin (tai niiden olemattomuuteen) ei olla tyytyväisiä, mutta muutoksen tekemiseen ollaan hyvin haluttomia, jopa vastahakoisia.

Tämä korostui kun panelisteilta kysyttiin huumeiden dekriminalisaatiosta. Ainoastaan kolme puoluetta kannatti dekriminalisaatiota: Piraattipuolue, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Muut olivat edelleen rankaisemisen, oikeus- ja virkakoneiston kuormittamisen, sekä yhteiskunnasta syrjäyttämisen kannalla. Sympatiaa riitti lähes jokaiselle ihmisryhmälle, mutta jostain kumman syystä eri tavalla elävät ihmiset eivät monenkaan ehdokkaan listalle kuuluneet.

On mielestäni hyvin oudoksuttavaa, että kymmeniä vuosia jatkuneen politiikan ympärillä käytävä keskustelu on junnannut paikallaan, vaikka kieltolain synnyttämät ongelmat ovat aika ajoin tapetilla. Tästä syytän suurelta osin päihdetyötä harrastaneita järjestöjä; perustuuhan mm. Ehyt ry:n olemassaolo pitkälti huumehaittoihin. Sanomattakin lienee selvää, että haittoja on niin kauan kuin kieltolakia ylläpidetään. Nykyisen politiikan aiheuttamat ongelmat ovat olleet tiedossa koko sen ajan kun tätä politiikkaa on harjoitettu, ja pantu täytäntöön.

Kieltolaki on kontrollin täydellinen vastakohta.

Sanoista tekoihin

Toinen seikka mikä paikalla olevaa yleisöä mietitytti, oli lisääntynyt asunnottomuus. Muilta panelisteilta tuli hyviä ehdotuksia, esim. kaupunkien vuokra-asuntoja tulisi rakentaa lisää. Vaikeaksi keskustelu kävi kun penäsin heiltä keinoja ja resursseja tähän.

Olin panelisteista ainoa, jolla oli tarjota konkreettisia keinoja tarttua asunnottomuuteen: otetaan mallia Coloradosta. Kannabis laillistettiin, tämän johdosta osavaltio sai "ylimääräistä" tuloa. Kouluja ja sairaaloita rakennettiin, ja ensimmäisenä kuukautena osavaltio tienasi laillisella myynnillä 34 miljoonaa dollaria. Tästä oli korvamerkitty 10% näihin kohteisiin, joka tarkoitti 3,4 miljoonaa dollaria. Yhdessä kuukaudessa. Tällä lainsäädännön reformilla voitaisiin puuttua myös asunnottomuuteen, ja näin vähennettäisiin muun muassa syrjäytymisriskiä.

On helpompaa vain paheksua, ja olla tyytymätön nykyiseen tilanteeseen kuin haastaa omat näkemyksensä.
Kieltolaki on monisyinen ongelma ja häpeätahra, jonka lonkerot ulottuvat sellaisille yhteiskuntamme alueille, joita emme tule ajatelleeksikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

"Kieltolaki on kontrollin täydellinen vastakohta."

Tämä on hyvin sanottu, aika usein unohtuu, ettei kiellolla lopeteta oikeasti mitään. Eipä tämä näytä tällä mallilla hyvin toimineen, sillä huumausaineiden käyttö lisääntyy koko ajan.

Toimituksen poiminnat